Synstest – Alt du må vite samt priser (oppdatert 2024)

Det å ivareta synet er av avgjørende betydning for vårt daglige liv og generelle velvære. En viktig del av dette er å gjennomføre regelmessige synstester.

I følge Zeiss får vi rundt 80 % av alle sanseinntrykk via synet vårt. Derfor forstår du at det kan være veldig greit å ta vare på øyehelsen! 🙂

I denne artikkelen vil vi utforske viktigheten av synstester, hva de innebærer og hvorfor de bør være en del av vår helhetlige helsepleie. Vi vil dykke ned i ulike typer synstester og deres formål, samt se på indikasjoner på når det er på tide å oppsøke en synspesialist.

Ved å øke vår forståelse for synstester kan vi ta vare på våre øyne og sikre at vi opprettholder en klar og sunn visjon gjennom hele livet.

Vi vil blant annet gå inn på:

 • Hvor mye en synstest koster i Norge.
 • Hva som skjer i en vanlig synsundersøkelse.
 • Hva “20/20”-syn betyr.
 • Samt om det er eventuelle ulemper når man tar en synstest.
Synsundersøkelse Norge

Pris på synstest i Norge: Topp 10 optikere (oppdatert juni 2024)

Vennligst vær oppmerksom på at prisene under KAN variere fra faktiske forhold.

Vi anbefaler at du klikker deg inn på optikernes nettsider for å se om de tilbyr rabatt på synsundersøkelse akkurat nå.

Tabell: Liste over norske optikere som tibyr synsundersøkelse

OptikerkjedePris for synstest (ca.)
Synsam500-800 kr
Specsavers400-700 kr
Interoptik500-800 kr
Brilleland300-600 kr
SmartOptikk400-700 kr
Krogh Optikk600-900 kr
Synoptik500-800 kr
Optikerne400-700 kr
Profil Optikk500-800 kr
Bøhn Optikk600-900 kr

Vær oppmerksom på at prisene kan variere avhengig av faktorer som sted og eventuelle tillegg eller kampanjer. Det anbefales å kontakte den valgte optikerkjeden for nøyaktige priser og eventuelle spesialtilbud.

Synstest

Hva er en synstest – og hvordan gjennomføres undersøkelsen?

En synstest er en undersøkelse som gjennomføres av en optiker eller øyelege for å vurdere synsevnen og helsen til øynene. Her er en detaljert punktliste som beskriver typiske trinn i en synstest:

 1. Introduksjon og generell helsesjekk:
  • Optikeren vil starte med å innhente relevant informasjon om din generelle helse, eventuelle øyeplager eller symptomer du opplever, samt tidligere øyehistorie.

 2. Synsskarphetstest:
  • Du blir bedt om å lese bokstaver eller symboler på en synstavle plassert på en bestemt avstand. Dette tester synsskarpheten og hjelper til med å identifisere eventuelle synsproblemer.

 3. Refraksjonstest:
  • Optikeren bruker en rekke linser og stiller deg spørsmål om hvilke som gir deg klarere syn. Dette bidrar til å bestemme om du har en brytningsfeil som nærsynthet, langsynthet eller astigmatisme.

 4. Øyetrykkmåling:
  • Optikeren bruker en tonometer eller annet instrument for å måle trykket inne i øyet ditt. Dette kan oppdage tegn på glaukom, en øyesykdom.

 5. Synsfeltsundersøkelse:
  • Du blir bedt om å fokusere på et fast punkt mens du rapporterer synlige lysblink eller objekter som dukker opp i forskjellige deler av synsfeltet. Dette tester sidesynet og kan avdekke tegn på visse øyesykdommer eller skader.

 6. Øyebevegelsestest:
  • Optikeren vil følge øyebevegelsene dine mens du følger en liten gjenstand, vanligvis en penn eller lys, med blikket ditt. Dette evaluerer øyemusklene og koordinasjonen mellom dem.

 7. Øyeundersøkelse:
  • Optikeren bruker et spaltelampeinstrument for å undersøke øyets strukturer, inkludert hornhinnen, linsen, iris og netthinnen. Dette kan avsløre tegn på øyeinfeksjoner, betennelser, eller andre øyesykdommer.

 8. Anbefalinger og oppfølging:
  • Basert på resultatene av synstesten, vil optikeren gi deg anbefalinger angående briller, kontaktlinser eller eventuell videre behandling som kan være nødvendig for å korrigere synsproblemer eller for å opprettholde øyehelsen.

Vær oppmerksom på at dette er en generell beskrivelse av en synstest, og noen optikere eller øyeleger kan ha tilleggstrinn eller spesialiserte tester basert på individuelle behov og situasjoner.

Video – Brilleland forklarer hva en synsundersøkelse erResultater i synsundersøkelse – hva kan man forvente?

Mange tar en synstest, får presentert noen tall og lurer på:

“Hva betyr egentlig disse tallene? Hvor godt syn har jeg, basert på denne testen?”

Det skal vi prøve å gi deg svaret på nå. 20/20 syn er det beste. Deretter går det bare nedover.

Her er en tabell som viser resultatene som kan oppnås i en synsundersøkelse, der 20/20 syn betraktes som det beste:

SynsresultatBeskrivelse
20/20Optimalt syn, kan lese bokstaver på 20 fot (6 meter)
20/40Under gjennomsnittet, kan bare lese bokstaver på 20 fot
20/80Alvorlig synssvekkelse, kan bare lese bokstaver på 80 fot
20/200Lovlig blind, svært begrenset synsevne
NærsynthetNegativt tall, indikerer problemer med fjernsynet
LangsynthetPositivt tall, indikerer problemer med nærsynet
AstigmatismeUjevn brytning av lys, forårsaker uskarpt syn
PresbyopiAldersrelatert langsynthet, spesielt for nært arbeid
Normal synsfeltIngen begrensninger i sidesynet
Redusert synsfeltBegrensninger i sidesynet eller blindspots

Nedenfor er en tabell som gir en kort beskrivelse av hva de ulike synsresultatene kan bety:

SynsresultatBeskrivelse
20/20Utmerket syn, ingen synsproblemer
20/40Mild synssvekkelse, kan oppleve lett uskarpt syn
20/80Moderat synssvekkelse, krever briller for å forbedre syn
20/200Lovlig blind, sterkt nedsatt synsevne
NærsynthetProblemer med å se klart på avstand
LangsynthetProblemer med å se klart på nært hold
AstigmatismeUjevnt og forvrengt synsbilde
PresbyopiVanskeligheter med å fokusere på nærobjekter
Normal synsfeltFullt sidesyn uten begrensninger
Redusert synsfeltManglende sidesyn eller begrensninger i synsfeltet

Vær oppmerksom på at dette er generelle beskrivelser, og det kan være individuelle forskjeller og variasjoner i betydningen av hvert synsresultat. Det er viktig å diskutere resultatene med en optiker eller øyelege for en grundigere og mer personlig vurdering.

Synstest gratis

Er det noen ulemper med å ta en synstest?

Å ta en synstest kan være en viktig del av å opprettholde øyehelsen og sikre optimal synsfunksjon. Det er imidlertid noen ulemper og utfordringer forbundet med synstester som det er verdt å være oppmerksom på.

En av de første ulempene er kostnadene. Synstester kan være dyre, spesielt hvis de ikke dekkes av helseforsikringen. Dette kan være en barriere for noen mennesker, spesielt de med begrensede økonomiske ressurser, og det kan hindre dem i å få den nødvendige oppfølgingen for å opprettholde god øyehelse.

En annen ulempe er tidsforbruket. Synstester kan ta tid, spesielt hvis du besøker en øyelege eller optiker som har travle timeplaner. Dette kan være spesielt utfordrende for personer med hektiske livsstiler eller som bor langt unna et helsesenter. Noen mennesker kan utsette eller unnlate å ta synstester på grunn av tidshensyn.

Mulig ubehag ved enkelte “tester”

En annen potensiell ulempe er ubehaget eller irritasjonen forbundet med visse tester. For eksempel kan dryppende øyedråper brukes for å utvide elevene og tillate en mer detaljert undersøkelse av øyet. Disse dråpene kan forårsake midlertidig blendende følelse og økt lysfølsomhet, noe som kan være ubehagelig for noen personer.

Noen mennesker kan også oppleve følelsesmessige utfordringer knyttet til synstester. Å få en synstest kan avdekke synsproblemer eller behov for briller eller kontaktlinser, noe som kan være overveldende eller skremmende for noen mennesker. Å innse at synet ditt ikke er så godt som du trodde, kan føre til bekymring, frustrasjon eller bekymring for kostnader og livskvalitet.

Det er også viktig å merke seg at synstester alene ikke nødvendigvis vil avdekke alle øyeproblemer. Noen øyelidelser eller sykdommer kan være asymptomatiske eller har gradvis utvikling, og kan derfor ikke oppdages i en vanlig synstest. Det er derfor viktig å kombinere synstester med regelmessige øyeundersøkelser av en øyelege for å få en mer omfattende vurdering av øyehelsen.

Til tross for disse ulempene er det viktig å huske at fordelene ved å ta en synstest vanligvis oppveier ulempene. Ved å oppdage synsproblemer tidlig kan du få riktig behandling eller korreksjon for å forbedre synet og forhindre ytterligere forverring. Synstester spiller en viktig rolle i å opprettholde øyehelsen og sikre at du har den beste synsfunksjonen mulig.

test av synet

Hvilke ulike årsaker er det til at man bør ta en synsundersøkelse?

Det er flere årsaker til at man bør ta en synsundersøkelse. Her er noen av de vanligste:

Sjekke synsstatus

En synsundersøkelse er en viktig måte å sjekke synsstatusen din på og oppdage eventuelle synsproblemer. Det kan avdekke nærsynthet, langsynthet, astigmatisme eller andre synsfeil som kan påvirke synskvaliteten din.

Oppdage øyeproblemer

En synsundersøkelse kan også avdekke andre øyeproblemer eller øyesykdommer som glaukom, grå stær, makuladegenerasjon eller retinal løsrivelse. Tidlig oppdagelse av disse tilstandene kan bidra til tidlig behandling og bedre prognoser for synet ditt.

Ta en kikk på den generelle øyehelsen

Selv om du ikke opplever noen synsproblemer, kan regelmessige synsundersøkelser bidra til å overvåke og opprettholde øyehelsen din. Øyelegen eller optikeren kan oppdage endringer eller tegn på potensielle problemer og gi råd om forebyggende tiltak for å bevare synet ditt.

Avdekke brille- eller kontaktlinsebehov

Hvis du allerede bruker briller eller kontaktlinser, er det viktig å ta regelmessige synsundersøkelser for å kontrollere om resepten din har endret seg. Synet kan endre seg over tid, spesielt hos barn og ungdommer, og oppdaterte briller eller kontaktlinser kan være nødvendig for å opprettholde optimal synsklarhet.

Arbeid og kjøring

Enkelte yrker eller førerkortkrav kan kreve visse synsstandarder. En synsundersøkelse kan bekrefte om synet ditt oppfyller kravene for slike aktiviteter. Det sikrer at du har tilstrekkelig synsfunksjon for å utføre oppgaver trygt og effektivt.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Kontaktlinsepris.no
Logo