Sove med kontaktlinser: Dette må du unngå (tips & triks)

Har du noen gang sovnet med kontaktlinsene på øyet?

Jeg også.

Det går som regel fint én eller to ganger. Men det er noe ekspertene absolutt fraråder at man gjør.

Sove med kontaktlinser

Hvorfor er det farlig å sove med kontaktlinser?

Det er farlig å sove med vanlige dagslinser eller månedslinser fordi dette kan øke risikoen for øyeinfeksjoner og andre alvorlige øyeproblemer.

La oss gå gjennom de ulike problemene på rekke og rad.

Redusert oksygentilførsel

Kontaktlinser er designet for å være trygge å bruke når de brukes riktig. Imidlertid kan kontaktlinser, spesielt myke linser som dagslinser og månedslinser, redusere oksygentilførselen til øyet når de brukes over lengre perioder.

Når du sover med kontaktlinser, blir oksygentilførselen ytterligere redusert (kilde), noe som kan føre til øyetørhet og irritasjon, og i alvorlige tilfeller kan det føre til hornhinneinfeksjoner.

Vekst av bakterier på øyet (æsj…)

Kontaktlinser kan akkumulere proteiner, tårer og andre stoffer fra øyet. Når du sover med kontaktlinser, gir du bakterier en ideell mulighet til å vokse og trives på overflaten av linsen.

Dette øker risikoen for øyeinfeksjoner, inkludert alvorlige tilstander som keratitt.

Redusert tårefilmbevegelse

Normalt beveger tårefilmen seg over øyet for å rense og beskytte det.

Når du sover, reduseres tårefilmens naturlige bevegelse, og dette kan føre til opphopning av avfall og bakterier på overflaten av kontaktlinsene.

Risiko for komplikasjoner

Det å sove med kontaktlinser øker også risikoen for mekaniske skader på hornhinnen, som kan føre til sår og arrdannelse.

linser på øye sove

Hvorfor øker det å sove med kontaktlinser risikoen for øyeinfeksjon?

Øynene våre utsettes daglig for ulike bakterier og mikroorganismer, men klarer vanligvis å unngå infeksjoner takket være beskyttelsen som tårene gir. I løpet av dagen, når du blunker, introduseres jevnlig ny tårevæske og frisk oksygen i øynene dine, noe som opprettholder helsen til hornhinnen.

Når du bruker kontaktlinser, derimot, passer de tett over hornhinnen og hindrer mye av den naturlige tårevæsken fra å nå overflaten av øyet. Dette gjør det vanskeligere for hornhinnen å beskytte seg mot mikrober eller fjerne dem fra under kontaktlinsen. Når du sover med kontaktlinser, mottar hornhinnene dine enda mindre tårevæske, siden du ikke blunker. Som et resultat er det mindre muligheter for tårer å trenge under linsene og blande seg med væsken under dem.

Det å sove med kontaktlinser eller bruke dem over lengre perioder reduserer betydelig mengden oksygen som når hornhinnen. Dette kan også skade hornhinnens overflate og påvirke dens evne til å regenerere nye celler, noe som øker risikoen for infeksjon. Derfor vil det å bruke kontaktlinser om natten gi bakterier mer tid til å utvikle seg til en infeksjon.

Selv myke kontaktlinser, som brukes av omtrent ni av ti brukere av kontaktlinser, er designet for å være mer fleksible og tillate mer oksygen å nå hornhinnen. Likevel er det en femdoblet risiko for infeksjon hvis du bruker kontaktlinser mens du sover, uavhengig av linsetype.

Sove med kontaktlinser: Dette må du unngå (tips & triks)

Døgnlinser – et trygt valg for deg som vil bruke linsene 24/7

Her er en tabell som viser forskjellene mellom døgnlinser (som man kan sove med), vanlige månedslinser og endagslinser:

EgenskapDøgnlinserVanlige MånedslinserEndagslinser
Type kontaktlinserMyke linserMyke linserMyke linser
Slitedager per linseVanligvis 30 dagerVanligvis 1 dag1 dag
Sove med linserJa, godkjent for kontinuerlig brukGenerelt ikke anbefaltGenerelt ikke anbefalt
Oksygentilførsel til øyetHøy, laget for kontinuerlig brukVanligvis lavere enn døgnlinserHøy, siden de er nye hver dag
Risiko for øyeinfeksjonerLavere risiko når brukt i samsvar med anbefalingeneHøyere risiko ved lengre brukLav risiko, da de kastes hver dag
PrisVanligvis dyrere per linse enn månedslinserVanligvis rimelige på kort siktGenerelt rimelige
Plass for rengjøring og lagringTrenger linsebeholder og linsevæskeTrenger linsebeholder og linsevæskeIkke nødvendig, kastes etter bruk
VedlikeholdskravDaglig rengjøring og desinfiseringDaglig rengjøring og desinfiseringIngen vedlikehold nødvendig

Hva om jeg ved et uhell sover med linsene på øyet?

Selv om du ikke har til hensikt å sove med kontaktlinser, kan det hende du ved et uhell sovner før du rekker å ta dem ut av og til. Når du våkner opp, er det viktig å fjerne kontaktlinsene så raskt som mulig. Først, sjekk om du kan fjerne dem enkelt. Hvis de føles fastlåste, bør du ikke dra i dem. Bruk i stedet øyedråper og blunk til de blir enklere å ta ut.

Deretter bør du gi øynene en pause. Unngå å bruke kontaktlinser i minst en dag og følg nøye med på hvordan øynene dine føles. Hvis du merker symptomer som indikerer en infeksjon, bør du slutte å bruke kontaktlinsene og kontakte øyelegen din umiddelbart. Legg kontaktlinsene i deres etui og ta dem med til avtalen.

Videoillustrasjon – Dette skjer når du sover med linser på øyetKonklusjon – sove med kontaktlinser eller ikke?

For å opprettholde god øye-helse, bør du alltid følge produsentens anvisninger for bruk og pleie av kontaktlinser. Vanligvis er det en dårlig idé å sove med kontaktlinser som ikke er spesifikt godkjent for dette formålet, med mindre det er foreskrevet av en øyelege som overvåker deg nøye.

Hvis du vurderer å sove med kontaktlinser av noe slag, bør du konsultere en øyelege for å diskutere risikoene og fordelene og for å få råd om hva som er trygt for øyehelsen din.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Kontaktlinsepris.no
Logo