Harde kontaktlinser & RGP-linser – Full guide (2024)

De aller fleste som benytter seg av kontaktlinser, ønsker linsene så myke som mulig.

Men det er rundt 1 av 10 som benytter seg av såkalte harde kontaktlinser.

På engelsk kalles disse for RGP-linser – en forkortelse som bygger på det engelske navnet:

«Rigid Gas Permeable»

Dette er kontaktlinser som har blitt utviklet for en ganske liten gruppe linsebrukere.

I denne artikkelen vil vi skrive om:

 • Hva harde RGP-linser er.
 • Hvordan harde kontaktlinser kan fikse astigmatiske og nærsynthet.
 • Ulike fordeler og ulemper.
 • Samt hvor man kan få tak i RGP-linser.
Harde kontaktlinser

Hva er forskjell på vanlige kontaktlinser og RGP-linser?

Når man omtaler noen kontaktlinser som «vanlige», så går man ut fra at de er myke. Det vil si at de vil forme seg etter øyeeplet ditt – slik at det sikrer full komfort.

Når vi snakker om harde kontaktlinser, altså RGP-linser, så er det motsatt. Da handler det om at øyet ditt vil forme seg etter buen på kontaktlinsen. Nettopp derfor er det slik at alle som skal bruke RGP-linser må til optiker for å få spesialtilpasset linsen til sitt øye.

Optikere benytter seg av moderne teknologi for å analysere ditt øye – og deretter produsere en RGP-linse basert på funnene.

Her ser du en optiker som forklarer hvordan prosessen foregår:Hvem bør benytte seg av harde kontaktlinser?

Hele poenget med harde linser er jo nettopp at linsen skal korrigere hornhinnen. Man ønsker derfor at linsen skal fungere som et verktøy for å endre eller bremse en negativ utvikling på synet.

Derfor er det primært to grupper som kan benytte seg av RGP-linser:

 • Personer under 16 år som har en bratt nedadgående kurve mtp nærsynthet.
 • Voksne som allerede bruker myke linser, men som ikke får ønsket effekt grunnet en kraftig versjon av skjeve hornhinner.

Utviklingen har riktignok gått riktig vei de siste årene. Nå er det flere og flere med skjeve hornhinner som benytter seg av «vanlige kontaktlinser».

Dog vet jeg om et par stykker som fortsatt holder på RGP-linsene sine.

Det skal også sies at noen benytter seg av harde linser etter at de har hatt kirurgi på øyet.

RGP-linser

Harde linser – Fordeler & Ulemper

Fordeler

 • Lang varighet. Mange omtaler harde kontaktlinser som «billige i det lange løp». Dette er fordi de kan vare i opptil to år – altså betydelig lengre enn vanlige linser.

 • Miljøvennlighet. Av samme grunn, så er det mer miljøvennlig å bruke RGP-linser.
 • Ikke behov for hydrering. RGP-linser trenger ikke ekstern væske for å holde seg gode. Myke kontaktlinser vil ofte ende opp med å bli dehydrert etter en liten periode. Dehydrerte linser vil irritere øynene og hemme synet ditt på kort sikt. Derfor er det mange som ser seg om etter gode linser for tørre øyne.

 • Veldig lav sannsynlighet for at de blir ødelagte. RGP-linser trenger å holdes rene og fine. Samtidig er vedlikeholdsbehovet ganske lavt. Det skal utrolig mye til for at linsene blir ødelagt – rett og slett fordi de holder på formen og er laget i et sterkt materiale.

Ulemper

 • Dårlige for nybegynnere – lang «innkjøringsperiode» . Det tar litt tid for øynene å bli vant til RGP-linser. Vanligvis vil det går et par uker før du slutter å føle at det er noe rart på øyet. Om du ikke ønsker dette ubehaget, så bør du går for myke linser.

 • Faller noen ganger ut av øyet. I og med at myke linser er større enn harde linser, så kan det skje at de faller ut av øyet. Om du for eksempel spiller fotball eller driver annen sport, så kan dette være et viktig element.
Harde kontaktlinser & RGP-linser - Full guide ([year])

Hvor kan man få tak i RGP-linser?

Det er i dag ikke vanlig at norske nettbutikker selger harde kontaktlinser på nett. Vi tok en kjapp gjennomgang hos noen av de største nettbutikkene – og fant ingen modeller. Vi sjekket blant annet hos Lenson og Lensway.

Men nei.

Og det er det en veldig spesifikk grunn til.

Du er nemlig nødt til å få en optiker til å tilpasse RGP-linsen til din hornhinne. Vi vil tippe at nær sagt alle som benytter seg av harde kontaktlinser i Norge i dag, kjøper disse direkte fra optiker.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Kontaktlinsepris.no
Logo